II. Ulusal Yaratıcı ve Eleştirel Düşünce Kongresi (YED)
Eleştirel ve yaratıcı düşüncenin her zamankinden daha “kritik” hale geldiği ve bir kriz halinde deneyimlediğimiz hakikat ötesi bir çağda, dijital teknolojilerde yaşanan gelişmeler bir yandan bizlere sonsuz bir evrenin kapısını aralarken diğer yandan da bu evrende farklı medyalar ve süreçler aracılığıyla her an dolaşıma giren devasa bilginin doğruluğunu, güvenilirliğini ve uygunluğunu eleştirel bir perspektifle sorgulamayı zorunlu hale getirmektedir. Ürettiğimiz, yaptığımız veya inşa ettiğimiz her şeyin tam da düşüncemizin eleştirel derinliğine ve yaratıcılığımızın zenginliğine bağlı olduğu bu karmaşık toplumsal düzen içinde olaylara, olgulara, sanata ve topluma eleştirellikten beslenen bir çerçeveden bakmak her zamankinden daha kıymetli bir çaba olarak görünmektedir.
Demokratik bir toplum, çevresinde olup bitenleri daha iyi anlayan, diğer insanların bakış açısını dikkate alan bireylerin varlığını ve her şeyden önce bu bireylerde sanatsal, toplumsal, politik ve ekonomik konular hakkında eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi gerektirir. Dolayısıyla eleştirel düşünce içinde bulunduğumuz çağı ve toplumu anlamak, bu toplumsal alanda yaşanan dönüşümleri iyi analiz etmek, sorun alanlarına çözüm önerileri geliştirmek için her bireyin ve araştırmacının edinmesi gereken temel bir düşünce pratiğidir. Toplumsal dönüşümün itici gücü olan eleştirel düşünce, sorunları herkesten önce fark etmeyi, bu sorunlara yeni ve yenilikçi çözümler bulmayı, orijinal ve benzersiz fikirler üretmeyi ve olaylara yeni ve farklı şekillerde bakmayı sağlayan yaratıcı düşünce ile harmalandığı zaman içinde bulunduğumuz evreni daha yaşanır ve anlaşılır kılacak bir çerçeve sunmaktadır.
Böylesi bir çerçeveden hareketle 23-24 Mart tarihleri arasında Ankara Bilim Üniversitesi Maltepe Kampüsü’nde gerçekleştireceğimiz II. Ulusal Yaratıcı ve Eleştirel Düşünce Kongresi’nde Edebiyat, Müzik, Resim, Mimari, Tiyatro, Sinema ve Medya alanları ya da diğer alanlar etrafında bir araya gelmeyi umuyoruz. Kongreye İngilizce veya Türkçe, sözlü bildiri ve Poster sunumları ile katılım sağlanabilecektir.*
Önemli Tarihler:
Bildiri Özeti Gönderimi Başlangıç Tarihi: 26 Aralık 2022
Bildiri Özeti Son Gönderim Tarihi: 10 Mart 2023
Kabul Edilen Bildirilerin ve Programın İlanı: 19 Mart 2023
Kongre Tarihleri: 23-24 Mart 2023
Başvuru Adresi: yedkongresi@ankarabilim.edu.tr
Program Bilgi ve Akışının Duyurulması: 20 Mart 2023
Yer: Ankara Bilim Üniversitesi, Maltepe Kampüsü
Bilim Kurulu:
Prof. Dr. Yavuz DEMİR (Ankara Bilim Üniversitesi)
Doç. Dr. Ece KUMKALE AÇIKGÖZ (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Derviş ZAİMAĞAOĞLU (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Eda ARISOY (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Deniz ZORLU (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Özge ÖZYILMAZ (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Serra SEZGİN (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Yeliz DEDE ÖZDEMİR (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Merve Şahika TAN (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Ayten Hüma TÜLCE UMAN (Ankara Bilim Üniversitesi)
Dr. Nedim KEMER (Ankara Bilim Üniversitesi)
Danışma Kurulu:
* Kabul edilen sözel bildirilerin özeti, kongre bildiri kitapçığında yayınlanacaktır. Bildirilerin tam metni ise yazarların tam metin yayınlama talebi olması ve metinlerin 30 Nisan 2023 tarihine kadar gönderilmesi halinde Ankara Bilim Üniversitesi yayını olan Akademik Açı dergisinde özel sayı olarak basılacaktır.