İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
İngilizce Mütercim Tercümanlık
Farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle küresel iletişim giderek güçleşmektedir. Bu bağlamda çağdaş dünyada bilginin doğru bir şekilde bir dilden diğer dile aktarılması önem kazanmakta ve mütercim tercümanlığın profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmesinde belirgin bir gelişme yaşanmaktadır. Bu alanın önemi, ekonomi, finans ve pazarlama gibi küresel işletmelerdeki çeviri becerileri ile birlikte artan dil yeterliliği talebiyle ön plana çıkmaktadır. Ayrıca, günümüzde hukuki ve tıbbi çevirinin rolü giderek daha fazla önem kazanmaktadır.
Yeni kurulan İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümümüzün amacı, öğrencilere çeviri alanında teori ve teknikleri öğretmek ve hem İngilizce hem de Türkçe dillerinde yazılı ve sözlü metin çevirilerini yapabilmelerini mümkün kılmaktır. Program kapsamında temel çeviri becerilerinin yanı sıra, öğrencilere hukuk, uluslararası ilişkiler ve AB kurumlarıyla ilgili metinlerle etkileşim kurma fırsatı verilecektir. Çeviri bilgisinden en iyi şekilde yararlanmak için öğrenciler gerekli bilgisayar becerileri ile de donatılacaktır. Mezunlarımız yayıncılık, haber ajansları, turizm ajansları, bankalar, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği, çeşitli uluslararası kuruluşlar, çeviri ajansları ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde çalışma fırsatı bulabileceklerdir.
Yönetim Bilişim Sistemleri (İngilizce)
Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS), işletme ve bilişim konularının bir arada çalışıldığı; insanı, süreçleri ve teknolojiyi bir araya getiren, günümüzde önemi gittikçe artan bir alandır. Yalnızca yazılım bilmenin ötesinde yazılımın işletme ve yöneticilerin verimini artıracak şekilde tasarlanması ve uygulanması yönetim bilişim sistemleri uzmanlarınca yapılmaktadır. Bölümün ders programının büyük kısmı bilgisayar yazılımı, donanımı ve bilgisayar ağları gibi bilişim derslerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte işletme ve yönetim fonksiyonlarını içeren işletmeye yönelik temel dersler ve bilişim hukuku gibi dersler ile bilişim yönetici ve tasarlayıcıları yetiştirilmektedir. Ayrıca e-ticaret, e-devlet, e-fatura, iş zekâsı ve yöneticilerin kolay karar vermesine yardımcı olacak karar destek sistemleri gibi konular YBS’nin ilgi alanı içindedir.
Ankara Bilim Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü, İngilizce eğitimi ve genç kadrosuyla çağı yakalamayı ve Türkiye içi ve dışında kurumlar için nitelikli elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bölüm mezunları hem yurt içi hem de yurt dışı çalışma imkânı bulmaktadır. İşletme analistleri, işletmenin ihtiyaçları ve teknoloji arasında köprü gibidir. Mezunlar işlerin yürütülme, problemlerin çözülme ve elde edilen verilerin kullanılmasını işletmelerde işletme analisti, bilgi teknolojileri (IT) danışmanı, sistem analisti, sistem geliştirici, veri tabanı analisti, web geliştirici, network yöneticisi, bilgi sistemleri müdürü gibi iş kollarında yerine getirmektedir. Aynı zaman da bölüm mezunları insan kaynakları uzmanı, iş analisti ve geliştirme uzmanı, proje yöneticisi gibi pek çok alanda iş bulabilmektedir.
Psikoloji (İngilizce)
Ankara Bilim Üniversitesi İnsan ve Toplum Fakültesi bilgisini ve düşünme yeteneğini yaratıcı ve anlamlı bir şekilde kullanabilecek, insanı ilgilendiren konulara sorgulayıcı, nesnel ve analitik bir şekilde yaklaşan öğrenciler yetiştirmeyi hedefleyen psikoloji bölümü farklı perspektiflerinden araştırma yapmayı ve eğitim vermeyi hedeflemektedir. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan temel ve kültürel anabilim dallarından birisi şüphesiz ki Psikolojidir.
İnsan ve toplum bilim alanında psikoloji uzman kişilere olan ihtiyacın her geçen gün arttığı yadsınamaz bir gerçektir. Psikoloji Bölümü, güncel bir psikoloji (İngilizce) eğitiminin bilimsel araştırmalar yaparak insanın duygu, düşünce ve davranışlarıyla ilgili daha kapsamlı bilgi sahibi olmayı ve bu bilgileri insan hayatındaki sorunları çözmek üzere uygulamayı içeren kapsamlı ve dinamik bir disiplindir. Ankara Bilim Üniversitesi Psikoloji Bölümü olarak amacımız, öğrencilerimize nitelikli eğitim verme ve günümüz insan biliminin çok yönlü olarak tartışılabildiği bir ortam sunmak ve psikolojinin kuramlarını, araştırma ve uygulama alanlarını tanıtmaktır. Psikoloji Bölümü olarak hedeflerimiz insan doğasını, iç dünyasını, duygu düşünce ve davranışlarını anlayabilen ve bunları etkileyen kişisel ve yaşamsal olayların farkına varabilen mezunlar yetiştirmektir. Bölümümüzün lisans mezunlarından beklentisi, insan psikolojisine hâkim olmaları, sorunlara yol açan kişisel dinamikleri anlayıp psikolojik hastalıkları tanıyarak formüle etmeleri ve bütüncül bir yaklaşımla insanlara yardımcı olmalarıdır.
İşletme Bölümü (İngilizce)
İş dünyasının hızla değişen ve gelişen rekabetçi doğasında İşletme disiplini önemli bir yer tutmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, bölümümüzün hedeflerinden en önemlisi öğrencilerini farklı koşullara uyum sağlayabilmesi, rekabete girmekten çekinmemesi, inisiyatif alabilmesi, liderlik edebilmesi gibi durumlara hazırlamaktır. Bölümde verilen akademik eğitim bunun altyapısını oluşturmaktadır. Ayrıca, öğrencilerimizin iletişim becerilerini artırmak, takım çalışması ve dayanışma ruhunu geliştirmek, problem çözme kapasitelerini genişletmek ve onlara yenilikçi düşünce biçimlerini aşılamak eğitim programımızın öncelikli hedefleri arasındadır.
Ankara Bilim Üniversitesi, İşletme Bölümü, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin bir parçası olarak 2021-2022 Güz döneminde Lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenci alımına başlamıştır. İşletme bölümümüzde muhasebe, finans, ekonominin temelleri, bir işletmenin nasıl yönetileceği ve ürün ve hizmetin nasıl pazarlanabileceği ile ilgili bilgilerin yanı sıra; ülkemizde ilk defa Ankara Bilim Üniversitesi bünyesinde tenis yönetimi ve golf yönetimi dersleri verilecek ve öğrencilerin bu alanlarda sertifika almalarına imkan sağlayacak bir alt yapı ile mezun olmaları sağlanacaktır.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü (İngilizce)
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü genel anlamda yerel ve uluslararası düzeyde siyasal hayat, iktidar politikaları, demokratik süreç ve kurumlar, insan hak ve özgürlükleri, siyasi partiler, siyasi düşünce ekolleri, seçimler, Türk idare teşkilatı ve işleyiş esasları gibi alanları eleştirel ve analitik olarak inceleme altına alan bir disiplindir. Tarihin ilk dönemlerinden beri siyasal iktidarın uygulanışı, devlet yöneticilerin seçimi ve ayrıcalıkları, devlet yönetiminde izlenecek düşünsel ve pratik esaslar, yöneten ve yönetilenlerin birbirine karşı görev ve sorumlulukları büyük bir ilgi kaynağı olmuş ve kitleleri tesiri altına almıştır. İnsanlık gerek süje olarak gerekse obje olarak siyasetle temas halinde olmuştur.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Ankara Bilim Üniversitesi bünyesinde diğer birçok üniversiteden farklı olarak öğrenim hayatının son dönemini, yani 8. dönemini, tamamen staj uygulamasına ayırmıştır. Bununla öğrencilerin gerek kamu kuruluşlarında gerekse özel sektörde çalışma hayatına daha öğrenciyken girmeleri sağlanarak başarılı bir kariyer başlangıcı yapmaları amaçlanmaktadır. Öğrenciler staj faaliyetlerini imkanlar çerçevesinde Erasmus+ uluslararası öğrenci hareketliliği kapsamında sağlanan hibelerle üç aydan bir yıla kadar yurtdışında da yapabileceklerdir. Erasmus+ yurtdışı staj hareketliliğinden öğrenciler mezun olduktan sonra da yararlanabilmektedir.
Bölüm öğrencileri mezun olduktan sonra ilgi ve başarı durumlarına göre siyaset bilimi ve kamu yönetimi ile sosyal bilimlerin diğer alanlarında yurtiçinde veya dışında yüksek lisans ile sürdürebilme imkanına sahiptir. Bu gaye için ilgili ulusal ve uluslararası destek programlarından yararlanabileceklerdir. Mezunlar aynı şekilde kamu kurumlarında kaymakamlık, uzmanlık, idari hakimlik, müfettişlik gibi görevler de yapabilmekte veya özel sektörde çeşitli yönetici kadrolarında, uzman veya müfettiş olarak çalışabilmektedir.