Sevgili Öğrenciler,
İnsanlık var olduğu günden beri daima ileri yönde hamle içindedir. Bu kapsamda ulaşılan ilk hedef tarım toplumuna dönüşmek olmuştur. Takip eden süreçte küçük çaplı şehirler ortaya çıkmıştır. Nihayetinde elde edilen bilimsel ve teknolojik birikimler endüstri toplumunu doğurmuştur. Matbaanın keşfi ile birlikte bilgi çok hız şekilde paylaşılmış ve sonuçta sosyal, ekonomik, kültürel ve hatta siyasal değişimler kaçınılmaz olmuştur.
Bilgi çağında yaşadığımız günümüz
şartlarında, ülkelerin gelişim süreci bilgi ve teknoloji ürünlerini koordineli
kullanabilme yetenekleri ile doğru orantılıdır. Çünkü insanların
bilgiye ulaşımı daha da kolay ve hızlıdır. Teknolojinin bir
ürünü olan bilgisayarlar birçok sektörde rekabeti artıran unsurdur. Ancak
yazılım ile desteklenmeyen bir sistemin verimi düşük olacaktır. Ayrıca
günümüzün bilgi sistemleri bir tek bilgisayardan değil, ülkelerin veya dünyanın
bütün coğrafyasına yayılmış ve hatta “uzayın” (uydu sistemleri dahil) herhangi bir yerinde konumlanmış birlikte çalışan çok sayıda bilgisayarlardan meydana
gelmektedir.
Dolayısıyla bireysel, kurumsal, devletlere ait veya hatta küresel bilgi sistemlerinin kurulması, işletilmesi ve korunması artık yeni bir mühendislik dalıdır. Örneğin, ülkelerin sağlık sistemleri, nüfus bilgi sistemleri, coğrafi bilgi sistemleri, hava trafik kontrol sistemleri, fabrika üretim süreçleri, finans sektörü, uluslarasın bankacılık ve e-ticaret sistemleri tipik örneklerdir.
Unutmayın!
Bilgi güçtür ama kontrolsüz güç zarar verebilir. Dolayısıyla bilgiyi yönetmek bir mühendislik sürecidir. Geleceğin bilgi sistemlerini kuracak ve yönetecek olan siz gençlere güveniyoruz.
Prof. Dr. Recep Demirci
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı