Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
2020 yılında önde gelen teknoloji alanları Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi, Robotik, Kenar (Bulut) hesaplama, Sanal Gerçeklik, Siber Güvenlik, Blockchain, Nesnelerin İnterneti, ve Biyoinformatik’tir. Bilgisayar ve Elektronik alanındaki gelişmeler günümüz toplumları üzerinde büyük etkileri olmakta, haberleşme, tıp, bilim ve mühendislik alanlarını etkilemektedir. İlk genel amaçlı bilgisayar olan ENIAC 135 m² alan kapsamakta ve saniyede 5000 toplamı işlemi yapabilmekteydi, maliyeti ise 400.000 dolardı. ENIAC bilgisayar ilk hidrojen bombasının yapımı için gerekli hesaplamaların yapılmasında kullanıldı. Farklı bir problemi çözmesi gerektiğinde ENIAC’ın yeniden ayarlanması ve bağlantıların yapılması bir kaç gün sürmekteydi, bu ise onun kabaca programlanabilir sayılmasına yetiyordu. Günümüzde 25 dolarlık bir anakart üzerinde WiFi, Ethernet, Bluetooth, Full HD monitor çıkışı, bir kaç Gigabyte bellek ve saniyede 40 milyon ondalıklı toplama yapabilen 4 çekirdekli ARM işlemci bulunmakta ve Linux işletim sistemi kurularak masaüstü bilgisayar olarak kullanılabilmektedir. Bu kadar küçük ve az elektrik tüketen bilgisayarlar güneş enerjisiyle de desteklenerek Multimedya (kamera ve mikrofon içeren) duyarga ağları, güvenlik gözetimi, endüstriyel kontrol ve akıllı-şehir uygulamalarında kullanılabilmektedir.
2010 yılında dünyanın en hızlı süper bilgisayarı 40-50 milyon avro maliyetle 2000 Teraflop (saniyede 1 trilyon ondalıklı aritmetik işlem) yapabilme gücündeydi. Günümüzde ise 5000 avro maliyetli tek bir grafik kartı 100 Teraflop işlemci gücüne sahip olabilmektedir. Grafik kartlarının orijinal tasarlanma ve kullanım alanları oyun programlamadır, ancak yüksek veri işleme güçleri nedeniyle hava durumu tahmini ve moleküler benzetim yöntemiyle ilaçlarda kullanılabilme potansiyeli olan moleküllerin özelliklerinin belirlenmesinde yetenekli ve iyi yetişmiş bilgisayar mühendislerince kullanılabilmektedir. Bu yöntemle Covid-19’a karşı çözüm olabilme potansiyeli olan moleküller hızla belirlenebilmekte ve araştırmacılar molekül düzeyi simülasyonlar yaparak bu moleküllerin virüs ile nasıl etkileşeceğini daha en baştan görebilmekte faydasız molekülleri çabucak eleyebilmektedir, bu ise ilaç geliştirme sürecini hızlandırarak her geçen gün kaybedilen binlerce insan hayatı ve dünya çapındaki ekonomik krizin neden olduğu zararları en aza indirmektedir. Paralel işleme yoluyla uçak/gemi/tır taşımacılık filosu optimizasyonu gibi çok zor mühendislik optimizasyon problemleri çözülerek planlama yapılmakta, binlerce farklı alıcıya en düşük maliyetle en kısa sürede kargoları yönlendirilebilmektedir. Benzer sistemlerle her gün yüzlerce yolcu uçağının pilot ve kabin ekibi atamaları yapılarak en yüksek gelir, en düşük yakıt tüketimi, ve yolcu memnuniyeti için en düşük gecikmelerle uçuş planlarına bağlı olarak çalışmaları sağlanmaktadır. Bilgisayar mühendislerinin bu uygulamaları gerçekleştirebilmeleri için modern bilgisayar teknolojilerini iyi bilmesi, en iyi ve probleme en uygun veri yapılarını, ileri düzey algoritmaları seçerek doğru bir şekilde kullanabilmeleri gereklidir, bu zor problemleri çözen yazılım sistemlerini tasarlayıp en düşük maliyetle inşa etmeleri ancak böyle mümkün olacaktır.
Apple, Google, Microsoft ve Facebook firmalarının hepsi bilgisayar / yazılım şirketleridir ve dünyanın en değerli 5 markası arasındadır. Dünyanın en değerli şirketi olan Amazon ise, çevrim içi kitap satarak e-ticarete başlamıştır ve şimdi her şeyi çevrim içi satmak için bilgisayar sistemlerini ve yazılımlarını kullanmaktadır. Bu yazılım şirketlerinin her biri Mercedes-Benz, Toyota ve Volkswagen gibi en değerli otomobil üretim firmalarından 5 ila 10 kat daha değerlidir. Bilgisayar mühendisleri için bilgisayar oyunu geliştirme, e-ticaret uygulamaları, e-devlet uygulamaları, iş yazılımı geliştirme, veritabanı tasarımı ve yönetimi, bilgisayar sistemi ve ağ yönetimi olmak üzere birçok istihdam alanı bulunmaktadır. Bilgisayar mühendislerine gelecekte olacak ihtiyaç açıktır ve bu ihtiyaç bilgisayar elektroniği ve yazılımındaki ilerlemelerle artmaya devam edecektir.